Meditatieles in Rotterdam

We werken aan ons lichaam door naar de sportschool te gaan, maar werken aan de geest doen we minder omdat we vaak niet weten wat goed en gezond voedsel is voor je geest. Dit is opzicht best logisch, want werken aan de geest, het herkennen van je eigen emoties en gedachten en het oplossen van je eigen angsten zijn stuk voor stuk mindfulness onderwerpen dat je niet op school te leren krijgt.

Wat is meditatie (dhyana) dan precies?
Meditatie, ook wel Dhyana genoemd in het Sanskriet staat voor één van de acht onderdelen van yoga. Het beslaat het zevende onderdeel volgens het model, genaamd: The eight limbs of Patanjali. Het uiteindelijke doel van meditatie is om samadhi te bereiken, oftewel éénwording met het Al. Klinkt zweverig, maar in feite kun je het zien als je ware natuur opzoeken als mens zijnde. Dit is de stilte. In de stilte spreekt je onderbewustzijn tegen je. In je onderbewustzijn zitten al je gewoontes, je aangeleerde conditioneringen. Zowel de ‘gezonde‘ als ‘giftige‘ conditioneringen.

Mediteer je op de juiste manier, dan kun je ruimte scheppen. Deze ruimte zorgt voor overzicht. Dit overzicht leidt tot helderheid. Deze helderheid leidt tot nieuwe inzichten. En deze inzichten leiden vanzelf naar een nieuwe conditionering wanneer je ze lang genoeg blijft herhalen. En op basis van deze conditionering kun je gegronde keuzes maken. En de keuzes die je maakt, bepalen uiteraard de kwaliteit van jouw leven…

Waar is meditatie goed voor? Leer jezelf van binnen kennen!
Dagelijks kijk je naar je eigen lichaam in de spiegel en denkt: zie ik er wel goed uit? Wat voor kleding staat mij goed? Welke kleuren? Zal ik naar de kapper gaan of juist niet? Kortom: je zorgt goed voor je fysieke voorkomen. Je bent er erg bekend mee namelijk omdat je het een paar keer per dag gereflecteerd in de spiegel ziet. Je neemt er je tijd voor.

Maar ben je ook wel bekend met hoe jij eruit ziet aan de binnenkant van wie jij bent? Dankzij meditatie kun je namelijk kennismaken met de jij in jouzelf! Je leert bepaalde emoties beter te herkennen en je identificeert je er minder snel mee, met als gevolg dat je de emotie of gedachte als derde persoon kunt aanschouwen en daadwerkelijk een bewuste keuze kunt maken of je nu wel of niet meegaat met deze emotie. Het lijden van binnen wordt kortom langzaam maar zeker getemd en je ware menselijke waard zal meer en meer naar boven komen drijven: liefde en gelukzaligheid. Je zult leren keuzes maken op basis van liefde in plaats van angst.

Wat doen we tijdens de meditatieles?
Een meditatieles duurt ongeveer 60 minuten en hierbij maken we gebruik van diverse methoden die samen gemixt worden en zorgen voor een compleet gevuld koffertje, zodat jij goed voorbereid bent voor die innerlijke reis naar binnen toe.

Begeleidende meditatie
Meditatiedocent Geoffrey de Jong (200RYT) neemt je mee, dankzij een begeleidende meditatie, naar een oase van rust waarbij hij iedere les een ander mindfulness onderwerp zal aansnijden. Deze onderwerpen variëren iedere les, maar gaan vooral over jouw geestelijke en lichamelijke welzijn. Doordat je geest leeg en tot rust is gekomen, ben je toegankelijk om in alle stilte en rust nieuwe inzichten tot je op te nemen.
We nemen hierbij je uiterlijke en innerlijke houding door. zit je fysiek niet letterlijk niet lekker in je vel, dan kun je niet naar binnen toe. Zit je innerlijk niet lekker in je vel, dan uit zich dit vaak naar buiten toe.

Diepzeeduiken in jouw onderbewustzijn
Wat wil je echt in jouw leven? Hoe zou je leven eruit zien wanneer je je mooiste leven daadwerkelijk zou leven? Wat zijn je doelen voor dit jaar? Hoe wil je die gaan bereiken?
Veel mensen gaan gebukt onder de ratrace hier in westen en raken dan snel verwijderd van hunzelf. Men besteed hier veel tijd aan het nastreven van andermans wensen en behoeften. Of dit nu je manager is op het werk, een religie dat je aanhangt of een cultuur met bepaalde gedragingen: iedereen neemt bepaalde gewoontes met zich mee dat je door iets buiten jezelf om is aangeleerd door de jaren heen.
Tijdens de les besteden we ook aandacht aan wat JIJ belangrijk vindt in JOUW leven met als doel dit te manifesteren in de werkelijkheid. Alle automatische handelingen (zowel fysiek als geestelijk) vinden plaats in je onderbewustzijn. Dit geldt zowel voor gezonde als ongezonde gewoontes. Het doel is om ongezonde (veelal aangeleerde) conditioneringen om te vormen (dus niet verwijderen, maar vervangen!) door een andere conditionering dat gezonder is voor jou en vanzelfsprekend een positief effect hebben op jouw leven.
Om dit langzaam te realiseren planten we een zaadje in je onderbewustzijn, wat door middel van herhaling alsmaar groter en groter kan groeien.

We maken hierbij gebruik van:
– affirmaties: door gebruik te maken van een mala (gebedsketting) jouw persoonlijke wensen in te prenten in je onderbewustzijn,
– visualisatie: alleen woorden opdreunen is niet genoeg! Woorden die gemengd worden met visualisatie en gevoel zorgen voor magie.
– auto suggestie: hoe voelt het wanneer jij je mooiste leven zou leiden?

Mini- spirituele lezing
Iedere les wordt er kort een bepaald mindfulness/ spiritueel onderwerp uitgelicht. Zie het als een mini-lezing over dit desbetreffende onderwerp. Denk b.v. aan geluk, liefde, afkomen van angst, maar ook onderwerpen over Hindoeïstische en Boeddhistische komen aan bod, zoals: lessen van Boeddha, wijze verhalen van Krishna, Shiva, Ganesha en andere avatars/ devi devtas. Je mind gaat na de les in ieder geval nooit zonder inspiratie naar huis toe!

Klankschaal meditatie
Aan het einde van iedere les worden de laatste 20 minuten besteed aan een klankschalen meditatie, waarbij iedereen vriendelijk verzocht wordt om in savasana (lijkhouding) te gaan liggen. Dankzij de zuivere klanken van de klankschalen, worden de lichaamscellen op een natuurlijke en harmonieuze wijze naar een bepaalde trillingsfrequentie gebracht.

Leuk weetje over klankschalen!
Een menselijk lichaam bestaat voor 70% uit water, waardoor het lichaam dus vanzelfsprekend gevoelig is voor bepaalde resonanties van klanken en tonen. Hiernaast heeft het ook rustgevende gevolgen voor je geest, die één wordt met de klanken en op deze manier gedachten en emoties kan uitschakelen. Het gevolg is een zeer stille, kalme en heldere mind!
Klankschalen worden ook wel de zingende schalen liefkozend genoemd, en bestaan uit maar liefst zeven verschillende metaalvormen, waaronder: koper, goud en zilver. Deze instrumenten zijn in feite dan ook bedoeld om te helen of bepaalde energiestromingen en organen weer in balans te laten stromen en functioneren. 

Tea Time!
Na de les is er ongeveer 15 minuten de tijd om te socializen met elkaar onder het genot van een kopje गर्म चाय (garam chai = warme thee), zoals ze in India zeggen. Hierbij is er uiteraard ook ruimte voor vragen over de desbetreffende les.

Voordelen van meditatie:
– Je leert jezelf van binnen kennen,
– Beter in je eigen kracht staan,
– Assertiever worden, 
– Minder identificeren met je eigen emoties,
– Rust creëren voor je geestelijk lichaam,
– Fitness voor je geestelijk lichaam,
– Meer controle over je gedachten,
– Sneller tot oplossingen komen voor individuele problemen,
– Minder piekeren,
– Voorkomen van depressie,
– Voorkomen van een burn-out,
– Je leeft meer in het hier en nu,
– Je bent je meer bewust van je dagelijkse handelingen,
– Blijvende emotionele balans,
– Meer compassie creëren voor jezelf en anderen,
– Betere focus en concentratie zodat je sneller en effectiever je doelen behaald,
– Herken je eigen geluk van binnen waardoor je je gelukkiger voelt,
– Je krijgt een sterker immuun- systeem,
– Je wordt minder angstig,
– Je krijgt een lagere bloeddruk,
– Je gevoel voor eenzaamheid daalt drastisch,
– Je slaapt beter en dieper!

Klein = fijn + gezellig
Er is een maximaal aantal leerlingen toegankelijk voor de meditatieles, zodat er voldoende aandacht gegeven kan worden per leerling. Ook is er dan voldoende bewegingsruimte per individu. Een volle meditatieles bestaat uit maar liefst 11 leerlingen en 1 docent.

Abonnement kopen voor wekelijkse mediatielessen
HappyZenHeart biedt maar liefst drie verschillende abonnementen aan voor de meditatielessen:

5 x Meditatielessen in Delfshaven, Rotterdam (+ 1 gratis les!)
10 x Meditatielessen in Delfshaven, Rotterdam (+ 3 gratis lessen!)
20 x Meditatielessen in Delfshaven, Rotterdam (+ 5 gratis lessen!)

Proef meditatieles
1 x Proef meditatieles in Delfshaven, Rotterdam

X